7 Retete pentru Crema de Ciocolata care Trebuie Incercate

Thursday, Jun 28, 2018

Crema de ciocolată nu este doar gustoasă, ci și sănătoasă. Încearcă rețetele din articol și bucură-te de aroma intensă a ciocolatei

Ciocolata este unul dintre cele mai iubite deserturi, adorată de copii și adulți deopotrivă. Preparată tradițional din cacao, zahăr și lapte, în aproape 200 de ani a avut parte de mai multe îmbunătățiri, iar astăzi include diverse mirodenii și arome, de la ardei iute la wasabi și lavandă.

Servită sub formă de tabletă, baton, praline, prăjituri și torturi, înghețată sau alte produse de patiserie, ciocolata este un deliciu pentru toate simțurile.

●   Despre ciocolată

●   Beneficiile ciocolatei pentru sănătate

●   Rețete pentru creme de ciocolată

○   Crema de cacao cu unt pentru prăjituri

○   Cremă de ciocolată rapidă

○   Cremă de ciocolată cu ouă

○   Ganache de ciocolată

○   Cremă Nutella de casă

○   Cremă cu mascarpone și ciocolată neagră

○   Cremă de ciocolată albă

 

Despre ciocolată

Deși nu se știe când a apărut prima cremă de ciocolată, istoria principalului său ingredient, cacaoa, se întinde pe mai bine de 4000 de ani. Povestea sa începe în Olmecs, Mexic, zonă în care erau foarte răspândite băuturile pe bază de cacao. Abia în jurul anului 1500 Christopher Columb a adus în Spania primele semințe de cacao. Odată ce o băutură care varia între ciocolată caldă și cafea din cacao a fost recunoscută drept băutură regală (la mijlocul secolului al XVII-lea), aceasta a început să se răspândească rapid în rândul locuitorilor Europei. La aproape două secole distanță a apărut și prima ciocolată.
 

Beneficiile ciocolatei pentru sănătate

Ciocolata are nu doar un gust plăcut ci și o mulțime de beneficii pentru organism. Iată care sunt cele mai importante dintre ele:

Conținut bogat de vitamine și minerale

O ciocolată de 100 g cu un conținut minim de 70% de cacao conține:

●   11% fibre

●   Mangan - 97% din DZR (doza zilnică recomandată)

●   Cupru - 88% din DZR

●   Fier - 66% din DZR

●   Magneziu - 57% din DZR

●   Fosfor - 31% din DZR

●   Potasiu - 20% din DZR

●   Zinc - 22% din DZR

●   Seleniu - 10% din DZR

●   Calciu - 7% din DZR

●   Riboflavini (vitamina B2) - 5% din DZR

●   Niacină (vitamina B3) - 5% din DZR

●   Vitamina B12 - 5% din DZR

●   Acid pantotenic (vitamina B5) - 4% din DZR

●   Vitamina B6 - 2% din DZR

●   Tiamină (vitamina B1) - 2% din DZR

Conținutul bogat de vitamine și minerale este, cu siguranță, un beneficiu, însă nu ar trebui să uităm că 100 g de ciocolată conțin 600 kcal.

Poate avea un efect antidepresiv

Un studiu publicat în 2013 a demonstrat că ciocolata oferă o stare de bine și îmbunătățește capacitatea de memorare. 

Mai mult, un nou experiment a arătat rezultate surprinzătoare. Voluntarii au primit câte o tabletă de 48 g de ciocolată cu minim 70% cacao și au fost sfătuiți să consume câteva cuburi la fiecare două ore, pentru câteva zile la rând. Efectul benefic asupra creierului și creativității voluntarilor s-a menținut pentru cel puțin două ore după consumul ciocolatei.

Combate ridurile

Substanțele nutritive din ciocolată pot fi benefice pentru piele. Astfel, datorită conținutului bogat de flavonoli, consumul de ciocolată îmbunătățește circulația sanguină de la nivelul pielii și contribuie la hidratarea dermei, două procese care ajută la menținerea pielii ferme și sănătoase.

Previne apariția bolilor cardiovasculare

Un stil de viață sedentar și un consum ridicat de colesterol “rău” duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare.

Ca să prevenim acest lucru, oamenii de știință ne recomandă să consumăm ciocolată.

Într-un studiu desfășurat pe o perioadă de 15 ani, consumul de alimente bogate în cacao (ciocolată, cremă, înghețată) a scăzut riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare cu până la 50%.

Un alt studiu a arătat că prin consumarea de ciocolată de cel puțin două ori pe săptămână, inflamațiile de la nivelul arterelor scad cu până la 32%.

În fine, un experiment realizat pe aproape 5.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 25 și 93 de ani a concluzionat că dacă mănânci ciocolată de cel puțin cinci ori pe săptămână, îți scazi riscul de apariție a bolilor cardiovasculare cu 57%.

Previne apariția hipertensiunii

Flavanolii din ciocolata amăruie au un rol esențial în menținerea unei tensiuni arteriale normale.

Aceste substanțe stimulează pereții arterelor care produc oxid nitric, important pentru relaxarea arterelor și scăderea rezistenței. Toate acestea ajută o mai lină circulație a sângelui, și astfel contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

 

Rețete pentru creme de ciocolată

 

Crema de cacao cu unt pentru prăjituri

Acestă cremă de cacao cu unt este folosită ca bază pentru multe prăjituri. Fie că gătești pentru familie sau pentru un eveniment special, această rețetă este cu siguranță o alegere cu care nu poți da greș:

Ingrediente:

●   50 g cacao de calitate

●   300 g de unt cu 80% grăsime la temperatura camerei (moale)

●   4 ouă

●   200 g zahăr

●   1 plic zahăr vanilat

●   1 praf de sare

●   opțional: câteva picături de rom sau coniac

De știut!

●   untul trebuie să fie foarte moale, scos de la frigider cu cel puțin trei ore înainte de spumare

●   baza cremei (prăjitură sau blat) trebuie preparată în avans și să fie la temperatura camerei atunci când torni crema

●   fii sigură că ai un termometru alimentar pentru măsurarea temperaturii cremei

Pași:

1.   amestecă într-un vas metalic ouăle, zahărul, sarea și vanilia

2.   adaugă pudra de cacao prin cernere și amestecă până obții un amestec omogen - cu un tel sau cu un mixer

3.   separat, pune o oală medie cu apă (3 cm) la fiert

4.   vasul metalic trebuie așezat în așa fel încât fundul său să nu atingă apa fierbinte, dar nici să nu se piardă aburii pe părțile laterale

5.   așază vasul metalic în care se află crema pe baia de aburi (bain-marie), redu focul și amestecă în continuu cu un tel sau cu o lingură

6.   lasă pe foc până când crema ajunge la 80 de grade Celsius

7.   în lipsa unui termometru alimentar, trebuie să te asiguri că textura cremei este omogenă și că nu se zăresc urme de ou coagulat

8.   durata de baie de aburi este de aproximativ 10 minute - va începe să se îngroașe dupa 6-7 minute

9.   dă vasul metalic deoparte - după aproximativ patru ore, crema va deveni lucioasă și mult mai consistentă, iar prin răcire se va îngroșa

10.  separat, untul moale se amestecă cu mixerul pentru două minute sau până când capătă o textură spumoasă

11.   toarnă treptat crema peste untul bătut spumă, amestecând ușor

12.   la final va avea un aspect neted și cremos

13.   în cazul în care crema se taie, tot ce ai de făcut este să o amesteci cu mixerul pentru 10 minute și își va recăpăta aspectul cremos

 

Cremă de ciocolată rapidă

Acestă cremă de ciocolată poate fi folosită ca umplutură pentru orice fel de prăjitură sau tort.

Ingrediente:

●   4-5 linguri de cacao de calitate

●   4 linguri făină albă

●   0,5 l lapte

●   100 g unt topit - scos de la frigider cu 3-4 ore înainte de folosire

●   1 fiolă esență rom

Pași:

1.   pune la foc laptele, cacaoa, făina și zahărul, amestecând până începe să fiarbă

2.   se amestecă și după fierbere (aproximativ 10 minute în total) până devine omogenă, iar crema se îngroașă

3.   oprește focul și adaugă untul

4.   amestecă până acesta se înglobează în cremă

5.   crema este foarte gustoasă, poate fi servită ca atare sau pe post de umplutură pentru prăjituri sau torturi.

 

Cremă de ciocolată cu ouă

Pentru o cremă de ciocolată simplă ai nevoie de doar patru ingrediente și câteva minute!

Ingrediente:

●   3 linguri de cacao de calitate

●   gălbenușul de la 5 ouă

●   150 g zahăr

●   200 g unt sau margarină vegetală moale - scos cu 3-4 ore înainte de la frigider

Pași:

1.   amestecă gălbenușul de ouă cu zahărul și pune vasul cu acest amestec la bain-marie

2.   continuă să amesteci până când crema începe să se îngroașe (7-10 minute)

3.   oprește focul

4.   adaugă untul și pudra de cacao și amestecă până capătă o consistență omogenă

5.   crema poate fi folosită după răcire la torturi sau prăjituri.

 

Ganache de ciocolată

Dacă vrei să prepari o prăjitură pentru o ocazie specială, crema ganache (întâlnit și ganaș sau ganaj) poate fi soluția.

Ingrediente:

●   200 g ciocolată 45% cacao

●   200 ml smântână pentru frișcă, 30% grăsime

Pași:

1.   pune într-un vas mediu smântâna până aproape de fierbere

2.   ia vasul de pe foc și adaugă ciocolata ruptă în bucăți mici

3.   amestecă bine

4.   lasă ciocolata să se topească de la căldura smântânii (în jur de 10 minute)

5.   amestecă din nou până capătă consistența unei creme (1-3 minute)

6.   după răcire dă crema la frigider pentru 1-2 ore

7.   scoate crema de la frigider și amestec-o din nou de acestă dată cu ajutorul unui tel sau a mixerului

8.   crema se va deschide la culoare și va deveni numai bună pentru torturi sau prăjituri

9.   dacă vrei să o folosești pe post de glazură, nu mai este nevoie să o dai la frigider înainte. 

 

Cremă Nutella de casă

Crema de ciocolată cea mai populară din lume poate fi făcută acasă și chiar foarte ușor. Consumată în prăjituri sau pe clătite, vei avea garanția unor ingrediente sigure, alese chiar de tine.

Ingrediente:

●   4 linguri de cacao

●   3 linguri lapte praf

●   50 g zahăr pudră

●   150 ml lapte

●   350 ml ulei de floarea-soarelui

●   1 fiolă de esență de vanilie

●   un praf de sare

Pași:

1.   amestecă într-un pahar de blender adânc laptele, zahărul pudră, și uleiul

2.   folosește blenderul vertical ca să amesteci (10 secunde) pe fundul vasului și să eviți ridicarea compoziției

3.   după cele 10 secunde, ridică ușor blenderul

4.   după aproximativ 2 minute vei obține o cremă albă pufoasă

5.   adaugă esența de vanilie, laptele praf, pudra de cacao, și sarea

6.   pornește din nou blenderul și amestecă până la încorporarea noilor ingrediente

7.   crema trebuie lăsată 1-3 ore la frigider înainte de folosire - va deveni mult mai fermă.

 

Cremă cu mascarpone și ciocolată neagră

Această cremă pe bază de mascarpone poate fi folosită pentru rețete dintre cele mai diverse, de la pandișpan, la tiramisu și tort. În plus, este și ușor de preparat.

Ingrediente:

●   100 g ciocolată cu minim 45% cacao

●   250 g mascarpone - scoasă de la frigider cu 30-60 minute înainte de folosire

●   100 g smântână pentru frișcă, 20% grăsime

●   1 fiolă esență de vanilie

●   1 lingură zahăr

Pași:

1.   pune smântâna pe foc până la punctul de fierbere

2.   ia vasul de pe foc și pune ciocolata în bucăți mici

3.   lasă ciocolata să se topească în voie (nu durează mai mult de 10 minute)

4.   după ce ajunge la temperatura camerei, dă amestecul la frigider pentru 1-2 ore

5.   scoate crema de la frigider și amestecă 1-2 minute cu un tel sau cu un mixer la viteză mică - își va schimba puțin culoarea

6.   separat, amestecă mascarpone cu zahăr și esența de vanilie până capătă o textură omogenă

7.   adaugă încet crema de ciocolată peste mascarpone, amestecând mereu

8.   se folosește imediat după preparare. 

 

Cremă de ciocolată albă

Consumată ca atare sau pentru a oferi consistență unui tort cu mai multe nivele, crema de ciocolată albă este delicioasă și oferă o aromă aparte oricărei prăjituri.

Ingrediente:

●   200 g ciocolată albă

●   200 ml smântână pentru frișcă, 30% grăsime

●   1 plic zahăr vanilat

Pași:

1.   adaugă smântâna și ciocolata cubulețe într-un vas la foc mediu

2.   amestecă până când ciocolata se dizolvă, iar amestecul ajunge la fierbere (8-10 minute)

3.   oprește focul și lasă la răcit pentru 3-4 minute

4.   adaugă zahărul vanilat și amestecă cu ajutorul unui mixer până la îngroșarea cremei

5.   după răcire se dă la frigider pentru 1-2 ore, după care poate fi folosită. 


Consumul moderat de cremă de ciocolată îți bucură simțurile și pe termen lung are grijă de sănătatea ta și a celor dragi.

Sursa foto: Shutterstock

 

Web Design By ITeXclusiv.ro