Mousse de ciocolată. 4 rețete delicioase pe care trebuie să le încerci

Wednesday, Jul 18, 2018

În combinații cu frișcă, lichior, cafea sau fructe, mousse-ul există de cel puțin 200 de ani. Totul a început în Franța când acestă cremă delicioasă era cunoscută sub numele de „cremă aerată”, „cremă spumată” sau chiar „maioneză de ciocolată”.

●   Mousse - un scurt istoric

●   Ce trebuie să știi înainte să gătești mousse de ciocolată

●   Mousse de ciocolată clasic

●   Mousse de ciocolată franțuzească

●   Mousse de ciocolată neagră

●   Mousse de ciocolată albă

●   Mod de servire a mousse-ului de ciocolată

 

Mousse - un scurt istoric

Mousse este un desert tradițional francez care constă într-o cremă de ciocolată care este bătută până capătă o textură aerată. Însuși cuvântul „mousse” înseamnă spumă în limba franceză.

Preparat la început ca un fel de mâncare, ciocolata era înlocuită de fructul pasiunii, ficat de pui sau somon, liantul era oul sau gelatina, iar asezonarea era făcută (și încă este) de către condimentele mediteraneene sau lichior. Agentul care îi oferă textura aerată este un amestec de albușuri de ouă sau frișcă lichidă. În funcție de zona din Franța în care savurezi acestă rețetă, ingredientele pot varia de la clasicul mousse cu ciocolată la mousse cu merișoare sau castane.

Data exactă a apariției mousse-ului de ciocolată în Franța este neclară. Totuși, ciocolata a fost adusă pe pământ european de către spanioli în jurul anului 1530. Căsătoria prințesei spaniole Anne de Austria cu Louis XIII a făcut din ciocolata caldă una dintre băuturile preferate ale casei regale. Primele rețete cu „mousse” în nume au apărut la începutul secolului al 18-lea.

Deși nu există o dată exactă pentru descoperirea mousse-ului de ciocolată, cărțile de bucate franceze au început să vorbească de un mousse de ciocolată înghețată în jurul anului 1760. În acest context, existența unui mousse la temperatura camerei nu pare un exercițiu de imaginație prea complicat.

Odată cu apariția primelor rețete de mousse de ciocolată în presa de la început de secol 20, desertul a început să fie inclus pe lista celor mai adorate creme. Aceasta este atât de populară încât are și o zi a sa, pe 3 aprilie. 

 

Ce trebuie să știi înainte să gătești mousse de ciocolată?

Pentru ca rețetele de mousse să îți iasă perfecte este bine să respecți câteva reguli simple:

●   alege o ciocolată cu minim 70% cacao - un conținut prea mic va provoca lichefierea cremei în timp ce la un conținut de cacao mai mare de 90%, crema va căpăta o textură de budincă

●   la adăugarea gălbenușurilor de ou ciocolata topită trebuie să fie lichidă și fierbinte; în caz contrar, ouăle se solidifică

●   amestecarea ingredientelor la mixer trebuie făcută la viteză medie, altfel se vor crea bule mari de aer care vor strica textura produsului final

●   frișca lichidă trebuie ținută la frigider pentru cel puțin 24 de ore înainte de folosire

●   după preparare, crema trebuie ținută la frigider cel puțin o oră înainte de consum. 

 

Mousse de ciocolată clasic

Cremoasă, aerată și gustoasă, așa va ieși mousse-ul de ciocolată dacă pui în practică rețeta de mai jos.

Ingrediente (pentru 4 porții):

●   220 g  ciocolată neagră  (min. 70% cacao)

●   250 ml frișcă lichidă

●   două ouă (albușurile separate de gălbenușuri)

●   1 lingură zahăr pudră + 1 lingură zahăr cristalizat

●   60 ml apă fierbinte

Pași:

●   Rupe ciocolata în bucăți mici

●   Amestecă bucățile de ciocolată cu 50 ml frișcă lichidă într-un vas din sticlă

●   Așază bolul pe bain-marie (baie de aburi) și amestecă constant până la topirea ciocolatei

●   Ia bolul de pe baia de aburi și treptat adaugă apa fierbinte (60 ml) amestecând încet

●   Separat, amestecă la mixer gălbenușurile cu zahărul pudră până la omogenizarea amestecului

●   Adaugă rezultatul anterior peste amestecul de ciocolată și frișcă lichidă

●   Amestecă energic pentru a evita coagularea gălbenușului

●   Amestecă, într-un alt vas, albușurile cu un praf de sare până obții o spumă consistentă

●   Adaugă, treptat, peste albușuri zahărul cristalizat și amestecă bine până la obținerea unei creme lucioase de bezea

●   Separat, amestecă restul de frișcă lichidă până la obținerea unei spume consistente

●   Dă amestecul de ciocolată la frigider (după ce a ajuns la temperatura camerei) pentru 10 minute

●   Amestecă ciocolata cu frișca și cu crema de bezea cu ajutorul unei spatule din silicon

●   Amestecul astfel obținut este distribuit în pahare sau căni și dat la frigider pentru cel puțin o oră înainte de consum.

 

Mousse de ciocolată franțuzească

Dacă vrei să prepari un mousse de ciocolată ca pe Valea Loarei, trebuie să încerci o rețetă tradițională de mousse în care diferența este făcută de unt.

Ingrediente (pentru 4 porții):

●   200 g ciocolată amăruie (min. 70% cacao)

●   200 ml frișcă lichidă

●   50 g unt

●   trei ouă (albușurile separate de gălbenușuri)

●   50 g zahăr pudră

Pași:

●   Bate albușurile până capeți o cremă consistentă

●   Separat, amestecă frișca lichidă până se întărește

●   Pune, într-un bol din sticlă, ciocolata ruptă în bucăți mici și untul

●   Așază vasul pe bain-marie până când ciocolata s-a topit, iar amestecul este compact

●   Ia vasul de pe baia de aburi

●   Separat, amestecă într-un vas mare gălbenușurile cu zahărul

●   Adaugă treptat amestecul de ciocolată și unt topit

●   După legarea compoziției adaugă frișca și spuma de albușuri

●   Pune crema în castronașe sau pahare și lasă-le la frigider pentru cel puțin două ore înainte de consum. 

 

Mousse de ciocolată neagră

Chiar dacă la mai toate rețetele de mousse ingredientul-cheie este ciocolata neagră, în rețeta de mai jos gustul spectaculos este dat de îmbinarea dintre crema de ciocolată și smântână.

Ingrediente (pentru 4 porții):

●   120 g ciocolată neagră (min. 70% cacao)

●   235 ml frișcă lichidă

●   două gălbenușuri de ou

●   30 g zahăr pudră

Pași:

●   Pune la foc mic (aproximativ 3-4 minute) o cratiță în care ai adăugat gălbenușurile, zahărul și 100 ml de frișcă lichidă

●   Amestecă bine până se leagă ingredientele - vei obține o cremă groasă (amestecul nu trebuie să fiarbă!)

●   Pune ciocolata ruptă în bucăți mici într-un vas de sticlă la bain-marie

●   amestecă treptat ciocolata topită cu amestecul de gălbenușuri de mai devreme

●   După omogenizare lasă la răcit

●   separat, amestecă restul de frișcă lichidă până se întărește (aproximativ 5 minute)

●   Toarnă treptat frișca peste amestecul de ciocolată și gălbenușuri

●   Amestecă până la omogenizare

●   Distribuie mousse-ul în boluri și lasă-le la frigider pentru cel puțin o oră înainte de servire. 

 

Mousse de ciocolată albă

Dacă preferi ciocolata albă, rețeta de mousse de mai jos sigur va fi pe gustul tău.

Ingrediente (pentru 6 porții):

●   200 g ciocolată albă vrac

●   150 ml lapte

●   un plic de gelatină

●   două gălbenușuri de ou

●   400 ml frișcă lichidă

●   20 ml apă rece

●   două linguri de zahăr pudră

Pași:

●   Lasă gelatina într-un bol cu apă rece (cel puțin 20 minute)

●   Pune laptele la încălzit

●   separat, amestecă gălbenușurile cu o lingură de zahăr, apoi încorporează lapte cald și pune amestecul din nou pe foc

●   Continuă să amesteci până când amestecul începe să se îngroașe

●   Adaugă gelatina și ciocolata albă ruptă în bucăți mici și lasă la foc pentru trei minute

●   Oprește focul, acoperă vasul cu folie alimentară și las-o la răcit

●   Separat, amestecă frișca lichidă cu restul de zahăr

●   Adaugă treptat crema răcită și amestecă până la omogenizare

●   Repartizează crema în boluri sau pahare și dă-le la frigider pentru cel puțin o oră înainte de consum.

 

Mod de servire a mousse-ului de ciocolată

Tradițional, crema mousse de ciocolată era servită în vase de ceramică, acoperite cu capac. În zilele noastre, dacă vrei să adaugi un strop de modernitate poți servi crema mousse în pahare de martini.

În ce privește decorarea paharelor sa bolurilor, opțiunile sunt aproape infinite.

●   Coji de portocale în ciocolată

●   Gem de căpșune

●   Bucăți de banane caramelizate

●   Alune, nuci, migdale etc

●   Boabe de cafea în ciocolată

●   Fructe proaspete (cireșele sau căpșunele se îmbină cel mai bine cu gustul cremei mousse)

●   Frișcă

●   Frunze de mentă sau rozmarin

●   Cremă de fructe de pădure

●   Ciocolată rasă.

Crema mousse de ciocolată este un desert deosebit în orice moment din an. Decoreaz-o cu fructe de sezon și bucură-te de gustul demențial alături de prieteni sau familie.

Sursa foto: Shutterstock

 

Web Design By ITeXclusiv.ro